fallback

Фабричният сектор в Германия с рекорден ръст през април

Активността в производствения сектор на еврозоната стигна връхната си точка за последните четири години

12:29 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фабричният сектор на най-голямата европейска икономика – Германия, се разрасна с рекордно темпо през април, което потвърждава, че страната ще продължи да се възстановява от кризата и през тази година.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор нарасна до 61,3 пункта през април, което е рекордна стойност, откакто пазарният институт Markit започва да го изчислява през 1996 г., предаде Ройтерс.

Финансовите анализатори очакваха икономическият барометър да се понижи леко от 60,2 пункта през март до 60,1 пункта за април.

Стойност над 50 означава, че броят на оптимистично настроените мениджъри на германски компании, които отговарят за покупките и снабдяването, е по-голям от този на песимистите.

Колкото повече над разделителното ниво от 50 пункта се намира стойността на индикатора, толкова е по-бързо темпото, с което фабричният сектор се разраства.

Силен ръст записа и индексът на бизнес активността в сектора на услугите в Германия, който скочи до 30-месечен връх от 55 пункта през април спрямо 54,9 за март.

Частният сектор на Германия като цяло се възстановява от кризата с по-бързи темпове в сравнение с този в останалите 16 страни в еврозоната.

Общият индекс за активността в производствения сектор на страните от еврозоната нарасна до 57,5 пункта през април спрямо 56,5 за март. Това е най-високата му стойност за последните близо четири години. Индексът за сектора на услугите в еврозоната в същото време нарасна до 30-месечен връх от 55,5 пункта спрямо 54,1 за март.

Според експертите на Markit това показва, че еврозоната, начело с Германия, ще продължава да се възстановява от икономическата криза през второто тримесечие, въпреки песимистичните прогнози за нейния ръст през тази година.

Към 12:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3368 долара, като от началото на деня еврото поевтинява с 0,2%. Единната валута отстъпва по време на пет от последните шест валутни сесии заради недоверието на финансовите пазари в договорения спасителен план за Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:27 | 16.08.22 г.
fallback