fallback

Броят на безработните британци намаля повече от очакваното

Броят на заетите в отраслите на британската икономика обаче стигна най-ниската си точка за последните пет години

12:27 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на британците, които са подали за първи път молба за обезщетение при безработица, намаля повече от очакваното през март и записа четвъртото си понижение за последните пет месеца.

Това е окуражаваща новина за възстановяването на британската икономика, която пострада от своята най-тежка и продължителна рецесия в следвоенния период през 2008 и 2009 г.

Броят на хората, които са подали молби за помощи при безработица, намалява с 32 900 през март до 1,54 млн. души на годишна база при очакван спад на молбите от 10 хил., предаде Bloomberg.

Равнището на безработица в страната за трите месеца до края на февруари възлиза на 8% спрямо 7,9 на сто за предходните три месеца, което е най-високото й ниво от септември 1996 г.

Към края на февруари безработните във Великобритания наброяват 2,5 млн. души, по изчисления съгласно методологията на Международната организация на труда. Това е с 43 хил. повече в сравнение с предходните три месеца и най-високият брой от декември 1994 г.

В същото време броят на заетите в отраслите на британската икономика стигна най-ниската си точка за последните пет години, като намаля с 89 хил. до 28,8 млн. души. Това ще разгорещи още повече политическите дебати с оглед на предстоящите на 6 май парламентарни избори в страната.

Данните на Националния статистически офис показаха още, че средномесечните заплати на британските служители са нараснали с 1,7% на годишна база за трите месеца до февруари.

Английската централна банка намали основния лихвен процент в страната до рекордно ниските 0,5% през март 2009 г. и, за да подкрепи допълнително растежа на икономиката, започна да купува ценни книжа на финансовите пазари, с което увеличи ликвидността в банковата система. Днес стана ясно, че през април Комитетът за парична политика на централната банка единодушно е решил да остави размера на програмата за изкупуване на финансови активи непроменен на 200 млрд. лири.

Към 12:15 ч. българско време британската лира поскъпва с половин процент срещу еврото, като едно евро се разменя срещу 0,8706 лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 11.09.22 г.
fallback