fallback

Основната лихва в Индия отново се вдигна заради усилващата се инфлация

Индийската централна банка повиши не само основния лихвен процент, но и минималните резерви за банките

09:37 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индийската централна банка продължи да затяга паричната си политика и вдигна основния си лихвен процент за втори пореден месец, след като инфлацията в страната се насочи към двуцифрени нива.

Увеличението на основния лихвен процент възлиза на 25 базисни пункта до 3,75%, което съвпадна с пазарните очаквания. Това е ставката, по която банката извършва обратни репо изкупувания, с които изтегля излишните пари от банковата система, предаде Ройтерс.

Централната банка на Индия също е повишила с 25 базисни пункта до 5,25 на сто и лихвената ставка, по която отпуска краткосрочни заеми на търговските банки в страната.

Като допълнителна мярка за затягане на паричната си политика монетарната институция е вдигнала и процента на минималните задължителни резерви за банките в Индия също с 25 базисни пункта до 6 на сто.

През март Индия стана втората страна от групата на Г-20, чиято централна банка прибегна до мерки за затягане на паричната си политика, след Австралия. Икономиката на Индия, която е една от най-бързо развиващите се в света, отчете ръст от 6% на годишна база през последното тримесечие на 2009 г. и 7,9 на сто за предходните три месеца.

Индия е третата по големина икономика в Азия след Китай и Япония и 12-та по големина в света.

Според прогнози на финансисти брутният вътрешен продукт на страната може да нарасне с 8,5 на сто през тази година.

С бързия растеж на икономиката обаче инфлацията в Индия също се ускори, като достигна 9,9% на годишна база през март, което е най-високото й ниво за последните 17 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 18.08.22 г.
fallback