fallback

Поевтиняването на еврото донесе търговски излишък на еврозоната

Проблемите около Гърция са основна причина за положителното салдо от 2,6 млрд. евро

12:49 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврозоната излезе на търговски излишък от 2,6 млрд. евро през февруари, след като поевтиняването на еврото заради дълговата криза в Гърция увеличи износа на 16-те страни във валутния блок с 10% на годишна база.

За сравнение, през февруари 2009 г. тяхното търговско салдо е било отрицателно и в размер на 1,2 млрд. евро заради по-големия внос.

Междувременно, търговският дефицит на 27-те страни от Европейския съюз намалява почти наполовина от 10,7 млрд. евро преди година до 6 млрд. евро за този февруари.

През януари еврозоната отчете много по-голям търговски дефицит от 9 млрд. евро, а за ЕС стойността му възлезе на 22,3 млрд. евро.

Намаляването на отрицателното търговско салдо на европейските страни се дължи на по-бързия ръст на износа на стоки, отколкото се увеличава вноса. Износът на еврозоната е нараснал с 10% на годишна база през февруари, докато вносът се повишава с 6 на сто. За това допринася отчасти и поевтиняването с 9% на еврото срещу долара за последните шест месеца.

В сравнение с януари, износът на еврозоната се увеличава с 2,7%, а вносът нараства с 1,5 на сто.

Данните на Евростат от днес показаха още, че животът в еврозоната е поскъпнал с 1,4% на годишна база през март в сравнение с март 2009 г.  Икономистите очакваха индексът на потребителските цени в еврозоната да ускори своя ръст по-силно от 0,9% през февруари до 1,5% през март.

За страните от ЕС инфлацията на годишна база възлиза на 1,9 на сто.

Цените на потребителските стоки и услуги са нараснали с 0,9% на месечна база в еврозоната и с 0,7% в ЕС.

Най-висока е годишната инфлация в Унгария (5,7%), Румъния (4,2%) и Гърция (3,9%), а най-много за последните 12 месеца са поскъпнали транспортните услуги, алкохолните напитки и тютюневите изделия, както и образователните услуги.

Към 12:40 ч. българско време еврото поскъпва с 0,2% срещу долара, като двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3560 евро за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 27.08.22 г.
fallback