fallback

Американската индустрия расте за девети пореден месец

Степента на оползотворяване на производствения капацитет стигна най-високото си ниво от края на 2008

16:47 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската индустрия нарасна за девети пореден месец през март и заедно с продажбите на дребно и сектора на услугите ще подкрепи възстановяването на най-голямата икономика на света през тази година. Степента на използване на производствения капацитет в същото време стигна най-високото си ниво от декември 2008 г. насам, което потвърждава растящата активност в производствения сектор.

Индексът на индустриалното производство, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в САЩ, нарасна с 0,1% спрямо февруари, когато се повиши с 0,3% на месечна база. В рамките на 12-те месеца до март американската индустрия се е разраснала с 4 на сто.

Производството на бизнес оборудване и строителни материали се е увеличило най-много в сравнение със своите февруарски нива. Данните на Федералния резерв показаха още, че степента на оползотворяване на производствения капацитет се повишава от 73% през февруари до 73,2% през март.

Икономистите обаче очакваха индустриалното производство на САЩ да нарасне значително повече с 0,6 на сто през март, а делът на усвоените производствени мощности от всички производствени мощности да се увеличи до 73,3 на сто.

Отделни данни показаха малко по-рано днес, че новите молби за помощи при безработица неочаквано са се увеличили през изминалата седмица. Броят им нараства с 24 хил. до 484 хил., което е най-високото им ниво от 25 февруари. Икономистите очакваха първоначалната безработица да намалее до 439 хил.

Четириседмичната средна стойност на новите молби за помощи при безработица в САЩ се повишава със 7 500 до 457 750 в рамките на седмицата до 10 април. Това е третото й поредно увеличение, което може да е знак за влошаване на състоянието на пазара на труда в страната.

Броят на т.нар. трайно безработни лица, или хората, които получават социални помощи за безработица поне две седмици, се увеличава със 73 хил. до близо 4,64 млн. Броят на безработните лица е важен ориентир за цялостното състояние на икономиката, защото потребителските разходи зависят силно от пазара на труда.

Данните за първоначалната безработица и индустриалното производство на САЩ се оказаха по-лоши от пазарните очаквания, но въпреки това щатският долар поскъпва силно с 0,7% срещу еврото от началото на днешната валутна сесия. Причина за това дадоха подновените опасения на финансовите пазари за дълговата криза в Гърция и стабилността на еврозоната.

Към 16:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3553 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
fallback