fallback

Китай отчете мощен икономически ръст от 11,9 на сто

Спекулациите за това, че страната ще позволи на валутата си да поскъпне, стават все по-силни заради опасността от прегряване

08:58 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Китай постигна най-високият си темп на растеж за последните близо три години, след като реализира ръст от 11,9 на сто през първото тримесечие на 2010 година. Това отново даде сила на спекулациите, че валутният режим на страната може да бъде променен и юанът да поскъпне.

Растежът от 11,9 на сто на годишна база надхвърля прогнозите на пазарните анализатори, тъй като консесусните очаквания бяха за нарастване на икономиката с 11,7 на сто, пише Bloomberg.

Днес бяха публикувани и данни за инфлацията, която през март възлиза на 2,4 на сто на годишна база. Това е по-ниско от февруарската инфлация, която бе 2,7 на сто и е под пазарните очаквания за ръст от 2,6 на сто.

Индустриалното производство пък е нарастнало с 18,1 на сто през март, което също е забавяне спрямо предишните месеци. През първите два месеца на годината индустриалното производство се увеличи с 20,7 на сто на годишна база.

Статистиката публикува и данни за продажбите на дребно, които скачат с цели 18 на сто. Продажбите на автомобили пък са отчели впечатляващ ръст от 76 на сто на годишна база през март.

При последния случай, когато китайската икономика нарасна с над 11 на сто, беше през първото тримесечие на 2006 година. Тогава централната банка вдигна лихвения процент, за да ограничи инвестициите и кредитирането. Инфлацията тогава беше 0,8 на сто, припомня агенцията.

Въпреки забавянето на инфлацията сега, централната банка вероятно отново ще прибегне до подобни мерки. Доста вероятни стават и действия по промяна на валутния курс, като очакванията са, че местната валута – юанът, ще бъде оставен да поскъпне.

Подобни действия вече видяхме в няколко държави, които постигат стабилно развитие на фона на кризата. Австралия и Индия например вече повишиха лихвените си проценти, а вчера Сингапур предприе действия по повишаване на стойността на валутата си.

Още по въпросите на китайската валутна политика:

Ху Дзинтао: Китай няма да се поддаде на натиска за поскъпване на юана Как да спечелим, ако Китай остави валутата си да поскъпне? Защо САЩ настояват формално за по-скъп юан, но не предприемат нищо?  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 13.09.22 г.
fallback