fallback

Еврото се изстреля мощно заради предложената на Гърция помощ

Единната валута отбеляза най-големия си ръст за последните два месеца, борсите в Азия достигнаха 22-месечен връх

08:47 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото пое мощно нагоре, след като вчера стана ясно, че страните от еврозоната са готови да предоставят значителен по размер спасителен кредит на Гърция. В операцията се очаква да се включи и Международният валутен фонд, а планираните кредити за южните ни съседи са в размер на поне 40 млрд. евро.

За момента Гърция не е потвърдила, че ще се възползва от предложението. В случай че го направи обаче, това ще бъде най-мащабната международна операция по спасяването на дадена държава, пише Ройтерс.

Новината доведе до силен ръст на еврото, което поскъпна с над 200 пипса спрямо петък. За момента единната валута се движи с повишение от 1,3 на сто спрямо американския долар при ниво от 1,3665 EUR/USD.

Пазарни анализатори очакват еврото да атакува върха си от 1,3817 EUR/USD, постигнат на 17 март, след като днес премина над 55-дневната си плъзгаща средна, която бе при 1,3637 EUR/USD.

Освен на еврото, новината се отрази и на търговията на борсите в Азия. Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който не включва японски компании, достигна най-високото си ниво от юни 2008 година насам. В Япония пък Nikkei 225 се повиши с 1,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 09.09.22 г.
fallback