fallback

Немският износ вече е с близо 10% над миналогодишните си нива

Търговският излишък на страната се увеличава до 12,6 млрд. евро през февруари

09:55 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Германия, който е основен двигател на растежа на най-голямата икономика в Европа, нарасна с 9,6% на годишна база през февруари и по този начин увеличи излишъка по нейния търговски баланс.

Германия бе най-големият износител в света до 2009 г., но динамичните промени в световната икономика наредиха Китай на първо място по износ в края на миналата година.

През февруари Германия е изнесла стоки за 70 млрд. евро, а вносът й възлиза на 57,3 млрд. евро, което е с 4,2% повече спрямо миналогодишните нива. По този начин търговският излишък на страната възлиза на 12,6 млрд. евро за разглеждания месец спрямо положителното салдо по търговския й баланс от 8,9 млрд. евро преди година.

Данните на Федералния статистически офис показаха също, че износът на Германия се увеличава с 5,1% на месечна база през февруари, а вносът й расте с 0,2 на сто.

Износът допринася за около една трета от брутния вътрешен продукт на Германия. Според икономистите обаче именно в това се крие причината за част от проблемите, с които се сблъскват другите държави в еврозоната. След въвеждането на еврото за тях става извънредно трудно да се конкурират с немските компании, а това води до натрупването на големи дисбаланси в европейската икономика.

Спестовността на немското население и централното място на износа в икономиката на страната води до натрупването на огромни излишъци по търговския й баланс и текущата сметка, което е не по-малко лошо за икономиката на еврозоната, отколкото дълговата криза в Гърция.

Само през февруари Германия е реализирала излишък по текущата си сметка от 9,1 млрд. евро спрямо 7 млрд. евро излишък преди година. Салдото по всички пера на платежния баланс на страната, в това число внос и износ на стоки, получаване и предоставяне на услуги и текущи трансфери е положително.

Това налага не само задлъжнелите страни като Гърция да се променят, но и Германия, което ще е за доброто на икономиката на цяла Европа.

Към 9:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3373 долара, като от началото на днешната валутна сесия курсът остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 27.08.22 г.
fallback