fallback

Трише: Гърция няма да фалира

Основната лихва в еврозоната остава на ниво от 1% за единадесети пореден месец, Гърция отново попадна в центъра на вниманието

16:21 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише изрази увереност, че фалитът не е проблем, който може да сполети Гърция. Това стана ясно по време на пресконференцията на Трише след заседанието за лихвения процент в еврозоната.

Европейската централна банка взе решение да остави без промяна монетарната си политика, с което запази лихвения процент на рекордно ниското ниво от 1 на сто. Така лихвата остава съвсем близо до нулата вече единадесет поредни месеца.

Решението на ЕЦБ бе напълно очаквано и логично погледите бяха насочени към пресконференцията след заседанието на банката. Прогнозите бяха, че по време на нея президентът на институцията Жан-Клод Трише ще се обърне към страните от еврозоната, които изпитват проблеми с бюджетните си дефицити.

Фокусът на вниманието падна върху Гърция, която и днес попадна под ударите на пазарите и доведе до опасения по отношение на способността на страната да преодолее кризата. Това доведе до нов рекорд на рисковата премия по гръцките облигации и суаповете за защита от фалит на страната достигнаха 430 базисни пункта.

По време на пресконференцията си Трише обяви, че планът за помощ на Гърция, приет от лидерите на страните от еврозоната, е „сериозен ангажимент“ към страната. Освен това той представлявал рамка за действие, която може да сработи добре, предава АР.

Мнението на Трише за икономиката на еврозоната е, че възстановяването вече се вижда. На фона на това ниският лихвен процент е адекватен, тъй като липсват сериозни страхове от инфлация, заяви той.

Друга гледна точка:

FT: Гърция ще фалира догодина  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 22.08.22 г.
fallback