fallback

Търговията на дребно в Европа продължава да се свива

България е на трето място сред страните в ЕС по годишен спад на продажбите на дребно през февруари

13:30 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Търговията на дребно в еврозоната изненадващо отчете 0,6% месечен спад през февруари, а обемът на продажбите на дребно в 27-те страни от Европейския съюз (ЕС) остана на нивото си от месец януари.

Оборотът на веригите за търговия на дребно в еврозоната, както и този на магазините в ЕС, се сви с 0,2% и 0,4% съответно на месечна база през януари. Той отчита понижение в четири от последните шест месеца, показват данните на Европейската статистическа служба (Евростат).

В сравнение с февруари 2009 г. продажбите на дребно са намалели с 1,1% в 16-те страни от еврозоната и с 0,7% в целия ЕС.

България, заедно с Латвия и Литва, се нарежда сред трите страни от ЕС, в които продажбите на дребно са претърпели най-болезнен спад в сравнение с нивата си от февруари 2009 г. Той възлиза съответно на 12,4%, 13,3% и 17,1%.

Португалия, Естония и Словения на свой ред са трите страни, където продажбите на дребно са намалели най-силно на месечна база с между 1,7% и 3,4%. В същото време индексът на продажбите на дребно се повишава спрямо януари с 2,2% във Великобритания, 0,9% в Малта и 0,6% във Франция. Това показва методологията за неговото изчисление на Евростат.

Безработицата в еврозоната се повиши до 10% през февруари от 9,9% за януари, което е най-високото й ниво за последните близо 12 години. Към края на февруари над 23 млн. души в ЕС са били безработни, като от тях 15,75 млн. души са били от 16-те държави, използващи еврото като средство за разплащане.

Отделни данни на Федералния статистически офис на Германия показаха, че немската индустрия отчита нулев месечен ръст през февруари, след като през януари индексът на индустриалното производство се повиши с 0,1% на месечна база през януари. Икономистите очакваха месечно увеличение от 0,7 на сто.

В сравнение с февруари 2009 г. производството на германските фабрики, мини и компании за комунални услуги се е увеличило с 5,6 на сто.

Днес в 14:45 ч. българско време се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) за април, като според икономистите основният лихвен процент ще остане на рекордно ниското си ниво от 1 на сто, до което падна през май миналата година.

Към 13:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3308 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 31.08.22 г.
fallback