fallback

Безработицата в Австралия и Швейцария спря да расте

Работните места в австралийската икономика се увеличават, а броят на безработните в Швейцария пада през март

10:21 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Стабилизирането на пазара на труда в Австралия и Швейцария в началото на тази година е един от най-добрите сигнали, че цялостното състояние на двете икономики продължава да се подобрява.

Равнището на безработица в Австралия остава на ниво от 5,3% за втори пореден месец през март, като в рамките на изминалия месец икономиката на страната е разкрила 30 100 работни места на пълен работен ден, предаде Ройтерс.

Почасовите работни позиции обаче намаляват с 10 600, в резултат на което заетостта в крайна сметка се увеличава с 20 хил. през март.

Според австралийското правителство днешните данни подчертават устойчивостта на икономиката, но и показват, че централната банка и правителството не бива да изтеглят прекалено своите стимули за насърчаване на икономическата активност в страната.

Австралийската икономика продължи да ускорява своя ръст в края на миналата година, като се разрасна с 0,9% през последното тримесечие на 2009 г. Брутният вътрешен продукт на страната е подпомогнат от увеличението на инвестициите в частния сектор с 3,5%, на държавните инвестиции с 10,2 на сто и от 0,7 на сто нарастване на разходите на домакинствата.

Днес стана ясно още, че безработицата в Швейцария остава 4,1% за трети пореден месец през март, по данни на Държавния секретариат по икономически въпроси (SECO). В края на март в страната е имало малко над 166 хил. безработни лица, което е с близо 7 хил. по-малко в сравнение с февруари.

Икономистите очакваха равнището на безработица в двете страни да остане на нивата си от предишния месец.

Прогнозите, че швейцарската икономика ще се възстанови по-бързо от тази на еврозоната през 2010 г. повишиха курса на швейцарския франк срещу еврото до исторически рекорд в края на март.

Швейцарското правителство очаква увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,4% през тази година и 2% през следващата. Швейцария обаче е зависима в голяма степен и от възстановяването на икономиките на страните от еврозоната, които са неин основен търговски партньор.

В рамките на изминалата година икономиката на Швейцария се сви с 1,5%, което е най-големият й спад от 1975 г. насам.

Основният лихвен процент в Швейцария остана на ниво от 0,25% през март, а този в Австралия нарасна до 4,25% през април, което е петото му увеличение от октомври 2009 г. насам.

Към 10:15 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0756 швейцарски франка и 1,0796 австралийски долара. От началото на тази година щатската валута е изгубила 3,6% срещу франка и 3,3% срещу австралийските пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 26.08.22 г.
fallback