fallback

Икономическият ръст на еврозоната в края на 2009 г. се оказа нулев

В рамките на 2009 г. икономиката на еврозоната се е свила с 4,1%, а тази в ЕС - с 4,2% на годишна база

12:47 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият ръст на 16-те страни от еврозоната за последното тримесечие на 2009 г. се оказа нулев, а не 0,1%, както показаха предварителните оценки на европейската статистическа служба (Евростат) в началото на март.

Корекцията на данните се дължи на силния спад на инвестиционните разходи на компаниите, който се оказва по-голям от обявеното преди месец.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е свил с 2,2% в сравнение с последните три месеца на 2008 г.

Най-много през разглежданото тримесечие намаляват инвестициите на компаниите (-1,3%), следвани от правителствените разходи (-0,1%). Увеличението на износа с 1,9% не е достатъчно, за да компенсира ръста с 1,3% на вноса, както и свиването на разходите на правителството и бизнеса.

Междувременно разходите за потребление на домакинствата в еврозоната остават без промяна на нивата си от третото тримесечие.

Съвкупният БВП на 27-те държави, които членуват в Европейския съюз, отчита ръст от 0,1 на сто на тримесечна база през последните три месеца на 2009 г. и спад от 2,3% спрямо същия период на 2008 г.

БВП на еврозоната и ЕС отчете най-дълбок спад през първото тримесечие на 2009 г., след което забави темпото си на понижение през второто тримесечие, отчитайки ръст на тримесечна база от съответно 0,4% и 0,3% през третото тримесечие.

Естония се откроява като страната с най-силен икономически ръст през четвъртото тримесечие от 2,5% спрямо третото, съгласно методологията за неговото изчисление на Евростат, въпреки че правителството предприе строги съкращения на своите разходи и на заплатите в публичния сектор, за да гарантира приемането на страната в еврозоната в началото на следващата година.

Словакия и Полша се нареждат след Естония с ръст на БВП от съответно 2% и 1,2%.

В рамките на изминалата година икономиката на еврозоната се е свила с 4,1%, а тази в ЕС е отчела спад от 4,2% на годишна база.

Данните не оказаха съществено влияние върху курса на еврото спрямо долара и към 12:40 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3389 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 17.08.22 г.
fallback