fallback

Инвеститорите в Европа вече гледат на икономическата обстановка с оптимизъм

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната отбеляза първата си положителна стойност от юни 2008 през април

14:02 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Очакванията на инвеститорите в еврозоната за бъдещите бизнес условия в Европа станаха положителни за първи път от юни 2008 г., или малко преди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers, когато състоянието на финансовите пазари по целия свят се влоши рязко, а световната икономика пое надолу.

Освен че гледат с оптимизъм на бизнес средата в бъдеще, инвеститорите в Европа оценяват все по-малко песимистично и настоящата икономическа ситуация на Стария континент. Това стана ясно от последното проучване на базирания в Германия изследователски институт Sentix, проведено през този месец.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната, изчисляван от института Sentix, се е повишил до 2,5 пункта през април в сравнение с -7,5 за март. Това е първата положителна стойност на барометъра на икономическото доверие от юли 2008 г. и се оказа доста над очакваното увеличение до -5,9 пункта.

Проучването на института Sentix е проведено в началото на април с участието на 3 хил. професионални инвеститори от еврозоната. То показва, че индексът, който следи очакванията им за икономическата обстановка в бъдеще, се е повишил силно от 4,5 пункта за март до 12,50 пункта за април. Оценката им за сегашната бизнес среда нараства на свой ред от -18,75 до -7 пункта през този месец.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната отчете анемичен ръст от 0,1% през четвъртото тримесечие на 2009 г. Безработицата в 16-те страни, въвели еврото, скочи до най-високото си ниво за последните близо 12 години от 10% през февруари, като близо 16 млн. души в еврозоната са били без работа в началото на март.

Въпреки добрите икономически данни еврото поевтинява с над 0,5% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3411 долара, а от началото на тази година единната валута се е обезценила с близо 6%.

Причината за това се крие не само в опасенията на финансовите пазари дали Гърция ще се справи сама с бюджетните си трудности, но и в несигурността за това дали еврозоната и Европейският съюз биха могли да постигнат политическо и икономическо единство занапред, което е нужно за стабилна единна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 08.09.22 г.
fallback