fallback

Американската икономика разкри 162 хил. работни места през март

Близо една трета от тях обаче са временни позиции във връзка с преброяването на населението през 2010

16:03 | 02.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на работните места в неселскостопанските отрасли на щатската икономика се увеличи със 162 хил. през март, като това е третият месец от началото на рецесията в САЩ през декември 2007 г., в рамките на който заетостта се увеличава. 

Близо една трета от новите работни места обаче са временни позиции, които са разкрити във връзка с преброяването на населението на страната през 2010 г.

Безработицата в най-голямата икономика на света си остава висока на ниво от 9,7% за трети пореден месец през март. Все пак, увеличаването на заетостта може да е ранен знак, че негативната тенденция на пазара на труда е към своя край.

Икономистите очакваха, че безработицата в САЩ ще остане 9,7%, а броят на заетите лица в неселскостопанските отрасли на икономиката ще се увеличи повече със 185 хил.

През февруари щатската икономика е заличила 14 хил. работни места, а не 36 хил., както бе обявено първоначално.

Заетостта през март се увеличава най-много в здравния сектор и почасовите временни дейности в областта на услугите. Леко увеличение се наблюдава и в броя на работните места в минния и фабричния сектор.

Федералното правителство обаче е наело най-много нови служители, или 48 хил. души, които да участват в преброяването на населението на страната през тази година. В същото време съкращаването на работни места продължава във финансовия сектор и в областта на информационните технологии.

В края на март общо 15 млн. души в САЩ са били безработни, като от тях 6,5 млн. са трайно безработни. Такива са лицата, които са били регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа в продължение на поне 27 седмици.

От началото на рецесията в страната през декември 2007 г. до края на март 2009 г. над 8 млн. работни позиции са били закрити в неселскостопанските отрасли на икономиката.

Днешните данни на Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха още, че средното почасово заплащане намалява с 0,1% на месечна база, или с 2 цента, до 22,47 долара на час през март. През последните 12 месеца заплащането се е увеличило с 1,8 на сто.

След новината за увеличението на заетостта в щатската икономика доларът поскъпна срещу еврото. Към 16:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3496 долара за евро, като от началото на валутната сесия доларът поскъпва с близо 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
fallback