fallback

Съкращенията на работна ръка в САЩ намаляват и през март

Броят на трайно безработните лица се понижи до най-ниското си ниво от края на 2008

16:24 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на американците, които са останали без работа и са подали молби за помощи поради безработица, продължи да намалява за пета поредна седмица, като падна до най-ниското си ниво за последните 19 месеца. За подобряващата се ситуация на пазара на труда в САЩ свидетелстват и данните за спада на планираните от големите американски работодатели съкращения.

Новите молби за помощи при безработица намаляват с 6 хил. в рамките на седмицата до 27 март до 439 хил., съгласно данните на Бюрото по трудова статистика. Икономистите прогнозираха спад до 440 хил. спрямо първоначално обявените за миналата седмица 442 хил. нови молби за помощи при безработица.

Четириседмичната средна стойност на показателя, която е по-точен ориентир за тенденциите на пазара на труда в най-голямата икономика на света, пада с близо 7 хил. до малко над 447 хил. Съкращенията на работни места в САЩ намаляват, но американската икономика все още не е започнала да създава работни места въпреки силния си ръст в края на 2009 г.

Броят на американците, които са получавали помощи поне две седмици, е намалял леко с 6 хил. до 4,66 млн. души за седемте дни до 20 март. Това е най-ниската бройка на т.нар. трайно безработни лица в САЩ от 2008 г.

Малко по-рано днес отделни данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas показаха, че планираните от големите американски компании съкращения са намалели за 13-ти пореден месец през март, като броят им се е понижил с 55% на годишна база.

Заплануваните за закриване работни места наброяват близо 68 хил. през март. Те намаляват в сравнение с миналогодишните си нива, но се увеличават с над 60% на месечна база. През декември заплануваните съкращения на персонал в САЩ паднаха до най-ниското си ниво за последните две години от 45 хил.

Според икономистите данните за безработицата в САЩ през март, които ще излязат утре, ще покажат, че американската икономика е създала 185 хил. нови работни места. Съкращенията в неселскостопанските отрасли на икономиката продължиха и през февруари, след като снежните бури и студеното време в САЩ накараха някои компании в страната да закрият временно част от производствените си мощности.

Към 16:20 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3468 долара за евро, като от началото на днешната валутна сесия щатската валута поскъпва с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 30.08.22 г.
fallback