fallback

Индексът Tankan даде знак, че японската икономика се стабилизира

Тримесечното проучване на бизнес нагласите в страната показва значително намаляване на песимизма

09:17 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът Tankan, който е един от основните показатели за състоянието на японската икономика, показва значително подобрение в нагласите на бизнеса в страната. За първото тримесечие показателят има стойност от минус 14 пункта, след като в края на миналата година той беше минус 25.

Показателят се изготвя от централната банка всяко тримесечие на база анкети сред най-големите производители в японската икономика.

Спрямо миналата година стойността на Tankan е със сериозно подобрение, след като през март 2009 година показателят бе на рекордно ниското ниво от минус 58 пункта, предава Market Watch. Прогнозите са, че през следващото тримесечие индексът ще се вдигне до -8 пункта.

Данните от проучването показват, че големите компании планират съкращаване на капиталовите си разходи с 0,4 на сто през фискалната година, която започва днес. Бизнес доверието сред големите компании се е подобрило от минус 21 до минус 14 пункта през последното тримесечие.

Очакванията на големите производители са за ръст на печалбата преди данъци с 49,3 на сто през следващите 12 месеца, а в сектора на услугите се очаква ръст от 7,1 на сто.

Макар като цяло индексът да остава на ниско ниво, се наблюдава подобрение във всички сектори на икономиката, а не само в тези, които са получили директна подкрепа от мерките на правителството за подкрепа на икономиката, смята Юнко Нишиока от RBS в Япония.

Това дава основание да се твърди, че икономиката на страната се стабилизира, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:27 | 19.08.22 г.
fallback