fallback

Канадската икономика расте бързо и в началото на тази година

БВП на страната е отбелязал рекорден за последните три години месечен ръст през януари

17:15 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Канадската икономика продължава да се възстановява с бързи темпове в началото на тази година, като през януари брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нарасна с най-силното си темпо за последните три години.

Той нараства с 0,6% на месечна база, подкрепен от фабричния сектор, търговията на едро и строителния сектор. Това е поредното доказателство, че Канада се възстановява по-бързо от икономическата криза в сравнение с всички развити държави, като надминава и очакванията на правителството и централната банка.

Увеличението на БВП през януари е не само най-голямото за последните три години, но и петото поред. То се оказа по-голямо и от очаквания от икономистите ръст от 0,5% на месечна база. През декември БВП на Канада се увеличи с 0,5% на месечна база, а през последното тримесечие на 2009 г. нарасна с 5 на сто, което е най-бързото темпо на ръст на тримесечна база от 2000 г. насам.

Това увеличава вероятността Канадската централна банка да увеличи основния си лихвен процент през следващите месеци и да се присъедини по този начин към Австралийската централна банка, която още през миналата година започна да затяга паричната си политика.

Фабричният сектор се разраства с 1,9% през януари, а още по-силно с 2,9% расте търговията на едро. В строителния сектор се отчита ръст от 1,7 на сто. В сравнение с януари 2009 г. икономиката на Канада се е увеличила с 1,3% на годишна база.

Канадската централна банка се ангажира да не променя основния си лихвен процент преди средата на тази година, освен ако инфлацията не започне да се увеличава прекалено бързо. Тя очаква икономиката да нарасне с 3,5% през първото тримесечие и с 4,3% през следващото, преди да се забави през втората половина на тази година.

Първата рецесия в страната от 1992 г. насам приключи през третото тримесечие на 2009 г., като за това допринесе и увеличения износ на енергийни суровини, на които страната е богата. Добивът на изкопаеми горива се увеличава с 0,9% на месечна база през януари.

Канадският долар поскъпва с 0,5% срещу щатския си съименник днес и към 17:00 ч. българско време двойката USD/CAD се котира на ниво от 1,0146.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 09.09.22 г.
fallback