fallback

Светлина в тунела – неочакван спад на безработицата в Германия

Данните допълват поредицата от икономически показатели, идващи от еврозоната, които сочат по-устойчиво възстановяване от очакваното

17:02 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата в Германия изненадващо се сви през март, отбелязвайки рекорден за последните две години спад, с което подсили сигналите за възстановяването на най-голямата икономика в Европа, съобщава Financial Times.

Сезонно коригираното ниво на безработица се е понижило с 0,1 процентни пункта до 8%, по данни на Федералната агенция по труда, въпреки прогнозите на икономистите за нарастване на безработицата.

Данните допълват поредицата от икономически показатели, идващи от еврозоната, които сочат за доста по-устойчиво възстановяване, отколкото се предполагаше само допреди няколко седмици.

Нивото на безработица в Германия беше задържано чрез последователното използване на схеми за краткосрочна заетост, известни като Kurtzarbeit, при които на компаниите се предоставят стимули да не съкращават служители по време на криза.

„Има риск за нов ръст на безработицата по-късно през годината, тъй като държавните субсидии за Kurtzarbeit привършват за много от служителите, възползвали се от тях“, предупреждава Дженифър Маккоун от Capital Economics.

За шестнадесетте страни от еврозоната безработицата за февруари е нараснала до 10% – рекордно ниво за последните 12 години.

Безработицата е изоставащ показател в процеса на икономическо възстановяване и повечето икономисти очакват тя да достигне максимална стойност по-късно през годината, вероятно около 10,5 на сто.

Досега петнадесет от 16-те страни, използващи еврото, имаха постоянна или нарастваща безработица, като Словения беше единственото изключение. Испания е с най-висока безработица – 19%, а Холандия отново е в дъното на таблицата с 4% незаето население в трудоспособна възраст.

Политиката на Европейската централна банка за задържане на лихвените проценти и индикациите, че те ще бъдат задържани на ниски нива в обозримо бъдеще, се обуславя от очакването, че инфлацията ще остане под или на прага от два процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 05.09.22 г.
fallback