fallback

Делтасток пуска модул, съдържащ и клиентски оферти на други брокери

Над 50% от новите клиенти на посредника са чужденци

17:26 | 29.03.10 г.

Делтасток АД стартира модул, в който ще има и оферти от клиенти на посредниците Deutsche Bank, FXCM и Interactive Brokers.

Системата наречена ECN/STP (Level 2), (Electronic Communication Network/Straight Through Processing) е подобна на търговията на БФБ-София, където всички клиенти на многото посредници вкарват поръчките си в платформата Xetra на БФБ-София.

До момента нормалните форекс условия за търговия включваха сключване на сделка с дилъра на посредника, в редки случаи между клиенти на самия посредник. Сега Делтасток предлага общ модул с няколко големи форекс посредника, като ще се стреми да осигури и други източници на ликвидност (оферти) в системата). Спредът може да падне и до 0,1 пипса в определени моменти, сподели пред журналист Борислав Цанков, главен дилър в Делтасток.

Минималния лот за системата ще бъде между 20 000 и 50 000 валутни единици, уточни Цанков, главен дилър. По-малките поръчки ще бъдат изпълнявани по-сегашния ред.

Минималните суми на поръчка са по-високи от нормалните за България, но доста по-ниски от тези в чужбина. За момента максимумът за клиенти на Делтасток е 3 млн. валутни единици на поръчка.

На въпрос на Investor.bg дали Делтасток планира да стане голям международен дилър и да се листва на фондовия пазар, Владимир Кисьов, мениджър Бизнес развитие, отговори: „Имахме такива планове, но самата финансова криза промени намеренията ни към момента и в краткосрочен и средносрочен план не включват листване. Впоследствие може да има листване не само на БФБ-София, но това е само в сферата на идеите.”

За 2009 г. печалбата на посредника е около 700 хил. лв., което представлява 69% намаление на годишна база, свързано с инвестициите в чужбина и софтуер. За 2010 г. се планира увеличение на рекламния бюджет, с цел популяризиране на услугите, сподели Янчо Чаушев, председател на Съвета на директорите на посредника.

Над 50% от новите клиенти на Делтасток АД са чужденци от 60 страни, като в много страни посредника има регионални партньори, като такива има в Румъния, Япония, Южна Африка и Израел. Клиенти има и от Индия, Нигерия, Италия, Франция, Испания, Великобритания, Скандинавските страни, Канада, САЩ и други, сподели Владимир Кисьов.

В момента посредникът има офиси в София, Лондон, Мадрид и Букурещ. От скоро се предлага и обмяна на валута с реална доставка на турски лири и румънски леи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 10.09.22 г.
fallback