fallback

Броят на безработните в САЩ намалява за четвърта поредна седмица

Първоначалната безработица стигна най-ниското си ниво за последните шест седмици

15:14 | 25.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на американците, които са останали без работа и са подали молба за помощи поради безработица, намаля за четвърта поредна седмица, и то повече от очакваното. Това загатва, че пазарът на труда в най-голямата икономика на света продължава да се стабилизира, след като безработицата достигна своя пик в края на миналата година.

Новите молби за помощи при безработица намаляват с 14 хил. в рамките на седмицата до 20 март до 442 хил., съгласно данните на Бюрото по трудова статистика. Това е най-ниската стойност на показателя за последните шест седмици и се оказа по-добра от очаквания от икономистите спад до 450 хил.

Четириседмичната средна стойност на новите молби за помощи при безработица, която е по-надежден показател за тенденциите на пазара на труда, защото изчиства случайните колебания, също намалява, което показва, че работодателите са намалили съкращенията заради оживлението в икономиката. Тя отчита спад от 11 хил. до близо 454 хил. за изминалата седмица.

Междувременно броят на американците, които са получавали помощи поне две седмици, е намалял с 54 хил. до 4,65 млн. души за седемте дни до 13 март. Това е най-ниското ниво на т.нар. трайно безработни лица в САЩ от края на декември 2008 г. досега, по данни на Bloomberg.

Според икономистите данните за безработицата в САЩ, които ще излязат през следващата седмица, ще покажат, че американската икономика е създала 200 хил. нови работни места през март. През февруари съкращенията в неселскостопанските отрасли продължиха, след като снежните бури и студеното време в САЩ накараха някои компании да закрият временно част от производствените си мощности.

След като поскъпна с повече от 1% срещу еврото вчера, днес щатският долар отстъпва с 0,3% и към 15:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3352 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:03 | 09.09.22 г.
fallback