fallback

Икономическият оптимизъм на немските потребители се завърна през март

Курсът на еврото обаче падна под 1,33 долара за евро, което е най-ниското ниво за последните десет месецa

09:42 | 25.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Низходящият тренд в икономическите нагласи на потребителите в Германия прекъсна с настъпването на пролетта, след като очакванията им за икономическата среда и бъдещите доходи им се подобриха през март. Все още лошото състояние на пазара на труда в страната обаче продължава да оказва натиск върху склонността им да пазаруват, което е важна предпоставка за възстановяването на икономиката.

Това показа последното проучване на потребителските нагласи в Германия, което се прави всеки месец от изследователския институт GFK. Част от компонентите на индекса на потребителското доверие на GFK се подобряват, но други се влошават през март, в резултат на което стойността му остава на ниво от 3,2 пункта за втори пореден месец.

Мартенската стойност на индекса на потребителското доверие се оказа по-висока от прогнозираните от пазарните анализатори 3,1 пункта.

През септември миналата година измерителят на потребителските нагласи се покачи до 4,3 пункта, след което обаче домакинствата в страната се разколебаха и той започна да се понижава. Проучването на GFK се провежда ежемесечно сред 2 хил. немски домакинства по поръчка на Европейската комисия.

Финансовото доверие е един от най-важните ориентири за потребителските разходи, които са източник на голяма част от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Именно свиването на потребителските разходи, в комбинация с намаляващите капиталови инвестиции на фирмите, бяха причина за нулевия ръст на немската икономика през последното тримесечие на 2009 г.

Освен това в рамките на цялата 2009 г. немският БВП отчете рекорден за последните 60 години спад от 5% на годишна база.

Еврото продължава да поевтинява спрямо щатския долар, след като вчера отстъпи с цели 1,3%. Курсът на двойката EUR/USD днес падна под 1,3300 долара за евро за първи път през последните десет месеца, след като финансовите пазари останаха скептични за това дали европейските страни ще подкрепят с единодушие тежко задлъжнялата Гърция.

Към 9:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3331 долара. На 25 ноември 2009 г. курсът на еврото спрямо долара стигна най-високото си ниво за последната година от 1,5139 долара за евро, след което единната валута поевтиня с 12% заради фискалната криза в Гърция и притесненията, че тя може да се разпространи и в други задлъжнели европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 08.09.22 г.
fallback