fallback

Лихвата в Норвегия остава 1,75% до средата на тази година

Причина за това се крие в силното поскъпване на норвежката крона през последните месеци

18:01 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Норвежката икономика излезе от рецесията в средата на миналата година и пое нагоре, но въпреки това централната банка на страната реши да остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 1,75 на сто през март и пое ангажимент да не затяга паричната политика преди следващото си заседание през юни, предаде Ройтерс.

Монетарната институция съобщи още, че ще вдига основната лихва по-бавно, отколкото е прогнозирала в предишния си доклад от октомври миналата година. Това не е изненадващо, след като норвежката крона стигна най-високия си курс от септември 2008 г., а това оскъпява износа на страната, в който важно място заема и петрола.

През октомври Норвежката централна банка стана първата в Европа, която прибегна до увеличение на основния лихвен процент. Но данните за икономическия растеж през четвъртото тримесечие на 2009 г. показаха, че норвежката икономика остава уязвима с растеж от 0,3% на годишна база, което загатва, че възстановяването ще бъде бавно.

Към 17:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 8,0364 норвежки крони, като от началото на днешната валутна сесия кроната поевтинява с 0,3% и се нарежда сред малкото основни валути, които поевтиняват срещу еврото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 01.09.22 г.
fallback