fallback

Великобритания очаква 4% бюджетен дефицит след четири години

Финансовият министър на страната Алистър Дарлинг прогнозира растеж на икономиката от 1-1,5% през тази година

16:15 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг съобщи, че ще намали три пъти бюджетния дефицит на страната като дял от брутния й вътрешен продукт (БВП) през следващите четири години.

Той е предвидил мерки, с които бюджетният недостиг да се съкрати до 89 млрд. британски лири до април 2014 г., или 4% от БВП, предаде Bloomberg. Това е с около 100 млрд. лири по-малко спрямо предишната прогноза на британското финансово министерство.

За сравнение, бюджетният дефицит на страната за текущата фискална година, която приключва в края на март, се очаква да възлезе на 167 млрд. лири, или 11,8% от БВП.

Бюджетният план на Алистър Дарлинг бе последният шанс на финансовия министър преди предстоящите парламентарни избори, да убеди инвеститорите, че Великобритания прави всичко възможно, за да овладее растящия си държавен дълг, без по този начин да навреди на възстановяването на своята икономика.

Алистър Дарлинг очаква растеж на икономиката между 1,0% и 1,5% през тази година и още 3,0-3,5% за следващата. Парламентарните избори в страната ще се проведат в началото на май, като досегашните социологически проучвания сочат, че опозиционната Консервативна партия води по симпатии сред избирателите.

Британската лира поевтинява с 0,9% спрямо щатския долар днес, като към 16:15 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,4916 долара за една лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
fallback