fallback

Частният сектор в Европа расте с темповете си отпреди кризата

Силното поевтиняване на еврото през последните месеци може да подкрепи износа на европейските производители

13:00 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Частният сектор в Европа продължи да се разраства и през март, като стигна темповете си на ръст отпреди началото на кризата преди две години и половина. Оживлението в световната икономика накара много от европейските компании да увеличат своето производство през последните месеци, за да отговорят по този начин на нарасналото търсене, предаде Bloomberg. 

Съставният индекс на бизнес активността във фабричния сектор и секторът на услугите в еврозоната се повишава до 55,5 пункта през март в сравнение с 53,7 пункта за февруари. Данните на изследователския институт Markit показаха, че това е най-високото му ниво от август 2007 г. досега, малко преди в САЩ да се спука балонът в жилищния и ипотечния сектор.

Стойността на икономическия барометър се оказа над прогнозираното от анализатори увеличение, като стойност над 50 пункта означава, че бизнес активността в частния сектор расте. Самостоятелният индекс на активността в сектора на услугите, който доминира европейската икономика, през март се намира на най-високото си ниво от ноември 2007 г. досега.

Притесненията за стабилността на еврозоната и способността на Гърция да преодолее сама фискалните си затруднения понижиха курса на еврото спрямо долара с 10% през последните четири месеца, а днес единната валута удари и историческо дъно срещу швейцарския франк. Това може да окаже положително влияние върху износа на европейските компании.

Отделни данни на Евростат от днес показаха, че новите поръчки за производство на индустриални стоки в еврозоната са намалели рязко с 2% на месечна база през януари. Това се дължи най-вече на спада в поръчките за производство на капиталови стоки и нетрайни потребителски стоки и се дължи отчасти на необичайно студеното време в Европа през януари.

Индексът на индустриалните поръчки все пак се намира със 7% над нивото си отпреди година. След като се изключат поръчките за кораби, железопътно и космическо оборудване, новите индустриални поръчки намаляват с 1,3% за месеца и се увеличават със 7% за годината. За страните от Европейския съюз той отчита месечен спад от 0,2% и годишен ръст от 6,3%.

Към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3360 долара, като единната валута отстъпва с 1% днес. Еврото поевтинява силно днес въпреки добрите данни за бизнес климата в Германия и за разрастването на частния сектор в Европа. Причина за това са опасенията, че Гърция няма да получи в крайна сметка подкрепата на еврозоната, в случай че не успее да се справи с финансовите си проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 08.09.22 г.
fallback