fallback

Бизнес климатът в Германия се подобрява чувствително през март

Икономическата активност в частния сектор на Германия на свой ред се увеличи повече от очакваното

12:12 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес средата в Германия се е подобрила значително през март, след като оценката на мениджърите на германски компании от сектора на индустрията, търговията и услугите за състоянието на икономиката се влоши неочаквано през февруари.

Това показа индексът на бизнес климата в Германия, който се изчислява от Мюнхенския изследователски институт Ifo. Той се е повишил от 95,2 пункта през февруари до 98,1 пункта за март. Това е най-високото ниво за последните 18 месеца и е израз на очакванията на немския бизнес, че икономиката ще продължи да се възстановява, и то с по-бързи темпове, с идването на пролетта.

Стойността на индекса се оказа значително над прогнозираното от финансови анализатори увеличение за март. Той е един от най-важните ориентири за състоянието на немската икономика, която е източник на около 20% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз и четвъртата по големина в света.

Бизнес доверието на Ifo се изчислява на базата на проучване сред мениджъри на 7 хил. компании, които представляват различни сектори на германската икономика. През март техните нагласи по отношение на средата за правене на бизнес в момента и очакванията им за следващите шест месеца се подобряват едновременно.

Отделни данни на друг изследователски институт – Markit, показаха по-рано днес, че индексът на бизнес активността в частния сектор на Германия се увеличава повече от очакваното през март. Стойността му в производствения сектор нараства от 57,2 до 59,6 пункта, а в сектора на услугите – от 51,9 на 54,7 пункта.

Когато стойността на показателя е над 50 пункта, това е знак, че активността на компаниите в сектора се увеличава, като темповете на ръст са толкова по-високи, колкото по-голям е индексът.

Към 12:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3356 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява силно с повече от 1%. По-рано днес курсът на единната валута срещу швейцарския франк падна до най-ниското си ниво в исторически план.

Притесненията, че ЕС може да прибегне до външна помощ за разрешаването на бюджетните неволи на Гърция, разклатиха увереността на инвеститорите във възстановяването на европейската икономика и подхраниха спекулации, че Федералният резерв може да вдигне основната си лихва преди Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 02.09.22 г.
fallback