fallback

Търговският излишък на Япония със силен ръст на годишна база

Износът на страната продължава да се увеличава значително, като е нараснал с 45,3% на годишна база

09:30 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Излишъкът по търговския баланс на Япония е отбелязал значителен ръст от 819 на сто на годишна база през февруари. В основна степен това се дължи на възстановяване на износа, което е сигнал за стабилизиране на японската икономика.

През февруари японските власти отчитат търговски излишък от 651 млрд. йени (7,2 млрд. долара). Това е доста над прогнозите на анализаторите за положително салдо от 550 млрд. йени.

Статистиката регистрира ръст на износа с 45,3 на сто на годишна база, което е значително ускоряване на темпа спрямо януари, когато бе отчетено повишение от 40,9 на сто. Въпреки това обаче, като абсолютна стойност, износът през февруари е бил с 1,7 на сто по-малък от този през януари, пише Market Watch.

Общият износ на Япония през февруари възлиза на 5,13 трлн. йени (56,7 млрд. долара). Износът за Северна Америка е нараснал с 50,2 на сто на годишна база, а този за Русия е скочил с 90,2 на сто. Експортът за Китай, който е най-големият търговски партньор на Япония, се е увеличил с 48 на сто на годишна база.

По отношение на вноса е отчетен ръст от 29,5 на сто на годишна база, което е втори пореден месец на увеличение след продължителен период на спад. Голяма част от ръста на вноса се дължи на повишените цени на горивата и други ключови суровини.

Вносът в Япония през февруари е бил в размер на 4,48 трлн. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 31.08.22 г.
fallback