fallback

Инфлацията на Острова съвпадна с инфлационния таван

Индексът на потребителските цени отчете годишен ръст от 3% през февруари, след като скочи с 3,5% през януари

12:04 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Опасенията от бързо увеличаване на инфлацията във Великобритания не се потвърдиха през февруари, след като индексът на потребителските цени забави значително темпото на своя ръст.

Годишната инфлация в страната възлиза на 3 на сто, което се оказа по-малко от пазарните очаквания за поскъпване на живота на Острова с 3,1 на сто в сравнение с февруари миналата година.

През януари инфлацията в страната се ускори рязко до 3,5% на годишна база и премина инфлационния таван от 3%, заложен от Английската централна банка. Икономистите отдадоха това на вдигането на ДДС от 15% на 17,5%, което влезе в сила в началото на тази година.

Най-слабо през последните 12 месеца са се повишили цените на услугите за културни и развлекателни дейности и стоки, а в същото време облеклото и обувките са поскъпнали най-силно. Осем от всички 12 категории, включени в потребителската кошница, са отчели спад в сравнение с миналата година.

В сравнение с януари животът във Великобритания е поскъпнал с 0,4%, което също се оказа по-малко от пазарните очаквания.

Другият важен измерител на инфлацията в страната – индексът на цените на едро, повтори своя ръст от 3,7% на годишна база за втори пореден месец през февруари, а в сравнение с януари се е увеличил с 0,6 на сто. Този показател се използва при договаряне на индексирането на заплатите с инфлацията.

Инфлацията не тревожи Английската централна банка на този етап заради очакванията на нейните икономисти, че бавният и муден растеж на икономиката през тази година ще продължи да оказва натиск върху разходите на домакинствата и бизнеса.

Британската лира поевтинява с 0,4% срещу долара от началото на днешната валутна сесия и към 11:55 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5035 долара за една лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 29.08.22 г.
fallback