fallback

Доларът скочи до десетмесечен връх спрямо еврото

Разцеплението, което предизвиква Гърция в Европа, продължава да тежи на единната валута

19:42 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар достигна най-високата си стойност спрямо еврото днес, като с основна причина за това отново се превърна Гърция. Разцеплението в Европа по отношение на това дали и кой трябва да помогне на южните ни съседи продължи и в началото на новата седмица.

Днес доларът напредна до 1,3462 EUR/USD, което не се беше случвало от май миналата година. Постепенно обаче единната валута се стабилизира и към 19:30 часа едно евро струва 1,3554 долара.

„Докато Европейският съюз не реши проблемите в Гърция еврото ще остане под натиска на валутните пазари”, посочи Джоузеф Брусуелас от Brusuelas Analytics за Market Watch.

Миналата седмица единната валута изгуби 1,7 на сто, тъй като оптимизмът, че Гърция ще се справи сама с проблемите си, започна да се стопява. За слабостта на еврото допринесоха и споровете сред лидерите на ЕС за това, кой трябва да помогне на гърците да преодолеят кризата.

Споровете между Германия и ЕС, в лицето на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, започнаха с нова сила при старта на новата седмица. Немският канцлер Ангела Меркел отново бе категорична, че общ план за спасяване на Гърция няма да има, докато Барозу призова за пореден път за създаването на такъв.

В спора се намесиха и други представители на ЕС, като министрите на външните работи на Италия и Франция заявиха, че Европейският съюз (ЕС) трябва да постигне съгласие за това как да се помогне на Гърция още преди срещата на върха, която ще се проведе в края на тази седмица в Брюксел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 07.09.22 г.
fallback