fallback

Канадският долар близо до паритет с щатския заради скок в канадските цени

Курсът на двойката USD/CAD падна до 1,0111, след като инфлацията премина тавана на Канадската централна банка

16:12 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Курсът на канадския долар спрямо щатския му съименник се увеличи рязко днес, след като инфлацията в осмата по големина икономика на света се оказа доста по-голяма от очакваното през февруари.

Предпочитаният измерител на инфлацията в Канада - основният индекс на потребителските цени, скочи с 2,1% на годишна база при очаквана по-малка годишна инфлация през февруари от 1,7 на сто.

Курсът на двойката USD/CAD падна от 1,0178 преди новината до 1,0111 канадски долара за един щатски, защото ускоряването на инфлацията загатва за скорошно повишение на основната лихва в Канада.

Целта на Канадската централна банка е да поддържа годишната инфлация в страната близо до, но под тавана от 2 на сто. Бързото увеличение на цените на потребителските стоки може да наклони везните в полза на увеличение на основната лихва през следващите няколко месеца, пише Wall Street Journal.

В същото време такова не се очаква в САЩ преди есента на тази година, след като Федералният резерв поднови през тази седмица обещанието да запази ниските лихви в САЩ за продължителен период от време.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на осем потребителски стоки, които са най-волатилни, нарасна два пъти по-бързо от очакваното с 0,7% на месечна база през февруари.

Индексът на потребителките цени, който включва всички стоки и услуги от потребителската кошница, също се увеличи повече от прогнозираното с 0,4% на месечна и 1,6% на годишна база.

През тази седмица канадският долар на няколко пъти се опита да се изравни с щатската валута, като в сряда курсът на двойката USD/CAD падна до 1,0070. За последно е имало паритет на двете валути през юли 2008 г.

Силата на канадската валута се подхранва от добрите фискални и икономически параметри на страната, която пострада по-слабо от кризата през последните две години. Освен това канадският долар печели и от това, че страната е богата на суровини.

От началото на днешната валутна сесия канадският долар поскъпва с 0,5%, а за последните 12 месеца е увеличил стойността си спрямо щатските пари с повече от 20 на сто.

Според валутни анализатори валутата на Канада и тази на Австралия може да се изравнят с щатския долар до края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:27 | 03.09.22 г.
fallback