fallback

Фед може да вдигне дисконтовата лихва преди следващата си среща

Икономисти прогнозират увеличение на лихвата, по която Фед отпуска заеми на банките в САЩ, през следващите четири седмици

10:42 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ може да увеличи дисконтовия лихвен процент за втори път от началото на тази година, и то още преди следващото си заседание на 28 април. През февруари централната банка на САЩ вдигна ставката на лихвения процент, по който отпуска спешни заеми на банките в САЩ, от 0,50 на 0,75 на сто, предаде Bloomberg. 

Мнозинството от икономисти, интервюирани от Bloomberg, смятат, че следващото й повишение ще бъде в рамките на следващите четири седмици. Увеличението на дисконтовата лихва през февруари бе първото за последните повече от три години. По този начин разликата между нея и основния лихвен процент се разшири до 0,5 процентни пункта.

Допреди началото на финансовата криза през 2007 г. Федералният резерв поддържа спреда между двете ставки в размер на 1 процентен пункт. Дисконтовата лихва е тази, по която търговските банки получават заеми от Фед, а основната лихва е тази, по която те си отпускат като заеми една на друга свръхрезервите си при централната банка на САЩ

Увеличаването на дисконтовата лихва е част от инструментите на паричната политика на Фед, с които се затяга изтегля излишната ликвидност от финансовата система. От Федералния резерв са обяснили, че вдигането на дисконтовата лихва през февруари е стъпка към нормализиране на инструментите на Фед за кредитиране на банките в САЩ.

Това обаче не сигнализира за предстоящата промяна в основния лихвен процент в САЩ, който е на ниво от 0,25% от декември 2008 г. насам. През тази седмица Комитетът за операции на откритите пазари на Фед остави основната лихва без промяна и за пореден месец поднови обещанието си да не я променя за продължителен период от време.

Това според икономисти означава, че през следващите шест месеца не може да се очаква увеличение на основния лихвен процент в САЩ, въпреки признаците за стабилизиране на икономиката и пазара на труда. До края на този месец Федералният резерв ще приключи с покупките на ценни книжа, обезпечени с ипотечни заеми, за 1,25 трлн. долара.

От публикация на уеб страницата на централната банка стана ясно, че през тази седмица Управителният й съвет е обсъдил на заседание размера на дисконтовата лихва. Щатският долар поскъпва с над 1% срещу еврото от началото на тази седмица, а към 10:25 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3612 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 02.09.22 г.
fallback