fallback

Инфлацията в САЩ остава ниска и през февруари

Това ще помогне на Федералния резерв да спази обещанието си за нулеви лихвени проценти в страната

15:28 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в САЩ остава ниска през февруари, след като цените на потребителските стоки се запазват на нивото си от предишния месец. Това потвърждава очакванията на Федералния резерв, че инфлацията в страната ще е занижена през тази година заради плавното възстановяване на икономиката и търсенето.

Индексът на потребителските цени отчита нулев ръст на месечна база през февруари, което се случва за първи път от март 2009 г. насам. През януари той се увеличи с 0,2% на месечна база. Ако от индекса се изключат цените на хранителните стоки и енергийните ресурси, той нараства с 0,1% през февруари.

Ако се направи съпоставка с цените на потребителските стоки през февруари 2009 г., тогава годишната инфлация в САЩ е на ниво от 2,1% през февруари. Основният индекс на потребителските цени на свой ред се увеличава с 1,3% на годишна база, което е най-слабият му ръст за последните шест години.

Заниженото ниво на инфлацията ще позволи на централната банка на САЩ да спази обещанието си да поддържа за продължителен период от време рекордно ниските лихвени проценти в страната, пише Bloomberg.

Икономистите очакваха, че инфлацията в САЩ ще възлезе на 0,1% на месечна и 2,3% на годишна база, след като през януари годишната инфлация в САЩ възлезе на 2,6 на сто.

Предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията е индекса на потребителските разходи, като целта на Фед е да ограничава неговия годишен ръст в рамките на 1,7%-2%. Показателят обичайно е по-нисък спрямо индекса на потребителските цени, като през януари отчете годишен ръст от 1,4%.

Ниската инфлация се дължи отчасти на това, че веригите за търговия на дребно в САЩ, като Wal-Mart, продължават да намаляват своите цени, за да привличат повече клиенти, след като потребителите ограничиха своите разходи за покупки заради високата безработица и намаляването на доходите.

Отделни данни на Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха, че новите молби за помощи при безработица са намалели незначително с 5 хил. до 457 хил. в рамките на седмицата до 13 март. Това е трето поредно седмично понижение на първоначалната безработица, като данните потвърдиха прогнозите на икономисти.

Щатският долар поскъпва с половин процент спрямо еврото днес, като към 15:25 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3670 долара за едно евро. Еврото поевтиня след новината, че премиерът на Гърция Георгиус Папандреу е поискал помощ от Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 26.08.22 г.
fallback