fallback

Броят на безработните на Острова с най-голям спад от 1997 г.

Новината повиши с половин процент курса на лирата спрямо долара

14:57 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на безработните британци намаля драстично през февруари, което е обнадеждаваща новина за възстановяването на британската икономика. Данните повишиха курса на британската лира срещу долара с 0,5%, като психологическото ниво от 1,5350 долара за лира бе преодоляно.

Броят на лицата, които са подали молба за помощи поради безработица, е един от най-ранните и важни индикатори за пазара на труда във Великобритания. Той намалява с 32 300 до 1,59 млн. души. Това е най-голямото понижение за един месец от 1997 г. насам, предаде Bloomberg.

Очакванията на пазарните анализатори бяха за увеличение на молбите за помощи с 6 хил.

Нивото на безработица във Великобритания, изчислено по методологията на Международната трудова организация (ILO), остава на ниво от 7,8% за трети пореден месец през февруари. Данните бяха в унисон с пазарните очаквания.

Днес бе публикуван и докладът от последната среща на Комитета за парична политика към Английската централна банка. Той показа, че всички девет членове на комитета са гласували основната лихва във Великобритания и програмата за изкупуване на ценни книжа за 200 млрд. лири да не се променят през март.

Към 14:55 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5330 щатски долара, като след данните за пазара на труда курсът на двойката GBP/USD скочи до 1,5380.

От началото на тази година британската лира е поевтиняла с 6% срещу долара, но за последните 12 месеца е поскъпнала с повече от 9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:17 | 05.09.22 г.
fallback