fallback

Япония удвои програмата за спешно кредитиране на банките

Японската централна банка отново разхлаби паричната си политика заради упорстващата дефлация в страната

09:49 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Япония удвои размера на специалната програма за отпускане на спешни кредити на търговските банки в страната, в унисон с прогнозите на икономисти. Ръководството й очаквано остави и основния лихвен процент на ниво от 0,1 на сто заради упорстващата дефлация, която застрашава възстановяването на японската икономика, предаде Bloomberg.

Членовете на Управителния съвет на централната банка, начело с нейния гуверньор Масааки Ширакава, са решили да увеличат от 10 на 20 трлн. йени (222 млрд. долара) размера на средствата, които могат да се отпускат на японските банки като тримесечен заем при лихвен процент от 0,1 на сто.

Решението идва в отговор на спада на потребителските цени, който се наблюдава през последните 11 месеца, въпреки че икономиката на страната започна да се възстановява в средата на миналата година.

Икономиката на Япония се разрасна по-слабо от очакваното през последното тримесечие на 2009 г., а дефлаторът на брутния вътрешен продукт, който показва промяната в цените на всички стоки и услуги, включени в него, отчете рекорден спад от 2,8% на годишна база.

И тъй като японското правителство няма възможност да насърчава активно икономиката с фискалната си политика, защото е ограничено от големия държавен дълг на страната, кабинетът на премиера Наото Кан подтикна централната банка да се бори по-активно с дефлацията в Япония.

Според Японската централна банка икономическата активност в страната продължава да се засилва през тази година. Федералният резерв на САЩ вчера потвърди, че щатската икономика също продължава да се възстановява и обеща да запази ниските лихви за продължителен период от време. Това според икономисти означава, че не може да се очаква повишение на основната лихва в САЩ преди есента на тази година.

Допълнителните програми на Федералния резерв за увеличаване на ликвидността чрез покупките на ценни книжа обаче ще бъдат прекратени до края на този месец. По този начин централната банка на Япония единствена сред централните банки на големите икономики продължава да добавя ликвидност във финансовата система.

Японската йена поевтинява с 0,2% срещу долара днес и към 9:45 ч. българско време двойката USD/JPY се котира при ниво от 90,46 йени за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 25.08.22 г.
fallback