fallback

Канадският долар гони равенство с щатския

Канадската валута поскъпна след данните за спада на безработицата в страната през февруари

23:34 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Канадският долар поскъпна рязко срещу щатския си съименник и почти се изравни с него по време на днешната валутна сесия, след като стана ясно, че безработицата в Канада е намаляла изненадващо, а икономиката на страната продължава да създава работни места.

Добрите данни за пазара на труда са свидетелство за възстановяване на канадската икономика и засилиха очакванията на пазарните участници, че централната банка на Канада ще повиши през следващите няколко месеца основния лихвен процент, предаде Bloomberg.

Канадският долар поскъпва за 11-та поредна сесия, което е най-продължителната му печеливша серия за последните 23 години. Курсът му спрямо щатския долар се вдигна до 1,0175 канадски долара за един щатски, което е най-силното ниво за канадската валута от юли 2008 г.

Един канадски долар се равнява на 98,28 щатски цента.

Правителствените данни от днес показаха, че канадската икономика е разкрила 21 хил. работни места през февруари и 43 хил. през януари. Нивото на безработица в страната в резултат на това се е понижило от 8,3% през януари до 8,2% през февруари.

От началото на този месец канадската валута е поскъпнала с 3,4% спрямо щатския долар, а за последните 12 месеца преднината й възлиза на повече от 20%.

Според валутни анализатори валутата на Канада, както и тази на Австралия, ще се изравнят с щатския долар до края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 06.09.22 г.
fallback