fallback

Китай към Обама: Не политизирайте въпроса за курса на валутата ни

Не превръщайте нивото на юана в политически въпрос, за да не се стига до напрежение, призова шеф на централната банка

10:37 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

САЩ не трябва да създават политически проблем относно валутния курс на Китай, обяви заместник-председателят на китайската централна банка днес. Изказването идва на фона на изострен тон, който крие потенциал за сериозни политически сблъсъци между двете страни по въпросите на валутната политика.

Су Нинг даде своето мнение по отношение на забележките на американския президент Барак Обама, който призова Китай да направи крачка към „по-пазарно ориентиран валутен курс“, предава Ройтерс.

Вместо да политизират въпроса с валутния курс на Китай, САЩ трябва да обърнат внимание на собствения си износ и да не прехвърлят проблемите си към други страни.

„Винаги сме отказвали да политизираме въпроса с валутния курс и никога не сме вярвали, че дадена страна може да иска помощ от други страни, за да оправи проблемите си“, коментира Су.

Американският президент Обама по принцип рядко взима отношение по валутния курс на Китай, като по-често това се прави от финансовия министър Тимъти Гайтнър. В момента обаче въпросът започва да става все по-актуален, тъй като на 15 април трябва да излезе редовният доклад на финансовото министерство на САЩ.

Спекулациите се движат около това дали администрацията на Гайтнър ще нарече Китай „валутен манипулатор“, или ще бъде запазен сравнително добрият тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
fallback