fallback

S&P: Доларът ще остане световна резервна валута

Мащабът и гъвкавостта на щатската икономика дават сила на зелената валута, се твърди в доклад на кредитната агенция

09:57 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Доларът ще запази статута си на световна резервна валута, докато американските финансови пазари са в добро състояние, а нивото на правителствените разходи е устойчиво, съобщава кредитната агенция Standard & Poor’s (S&P) в доклад, цитиран от Ройтерс.

Дори и след световната рецесия, която започна от САЩ, зелените банкноти си остават най-приеманата валута в света, твърди Джон Чеймбърз, председател на комитета за национални рейтинги в агенцията.

Доларът поддържа американския топ кредитен рейтинг (ААА), улеснява достъпа на страната до външно финансиране и намалява разходите за него.

„Повсеместният прием на долара произтича от фундаменталната сила на щатската икономика, която е следствие от нейния мащаб и от гъвкавостта на пазарите на труд и стоки“, се казва в доклада на S&P.

“Ние намираме банковата система и финансовите пазари в САЩ за динамични и с по-голяма свобода от другите развити пазари“, се казва още в доклада.

В доклад от август 2009 на Pacific Investment Management Co. (PIMCO), най-големият мениджър на облигационни фондове в света, се твърди, че статутът на долара като световна валута е заплашен от огромните средства, наливани от правителството за стимулиране на икономиката.

От началото на годината американската валута е поскъпнала с близо 5% спрямо еврото, второто основно убежище на международните валутни резерви.

Към 9:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3628 долара, като от началото на валутната сесия щатския долар поскъпва с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 01.09.22 г.
fallback