fallback

Хватката на хедж фондовете върху еврозоната се затяга все повече*

Отворените позиции срещу еврото продължават да растат, фондовете продават облигации

10:37 | 03.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Големите хедж фондове продължават да увеличават залозите си срещу еврото, водени от неяснотата около възможностите на Гърция да се справи с проблемите си, както и от нестабилността в някои други страни на еврозоната.

Един от големите страхове на хедж фондовете е да не се стигне до непредвидени регулации, които да засегнат търговията с държавни регулации. Все по-притеснителни за сектора стават коментарите на различни европейски политици, че залозите срещу държавите им само изострят кризата.

В писмо до инвеститорите си най-големият хедж фонд в Европа Brevan Howard, обяви, че е "по-сигурно да се инвестира срещу еврозоната като цяло" и поради тази причина се залага срещу еврото, а не се скъсяват облигации. Според фонда има политически риск от регулаторна намеса срещу търговията на късо с облигациите на някои от страните.

Други фондове също съобщават, че затвярят дългите си позиции в европейски облигации. Сред причините за това са несигурността, както и призивите за разглеждане на късите продажби и пазарната ситуация с инструменти като кредитните суапове за защита от банкрут.

В резултат на тези тенденции става така, че се увеличават залозите срещу еврото като цяло, обясняват от FT.

Оценките показват, че към момента има отворени къси позиции срещу еврото на стойност 12,1 млрд. долара, съобщават от комисията за търговия с фючърси в Лондон. За сравнение, в началото на февруари късите позиции са били на стойност 7 млрд. евро.  

*Коригирано след актуализация на информацията във FT

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 06.09.22 г.
fallback