fallback

Икономическият ръст на Австралия продължава да набира сила

Страната е завършила миналата година с ръст от 2,7% на годишна база, очаква се ново повишение на лихвата

09:42 | 03.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Австралия продължава да ускорява темпа си на растеж, показват официалните данни на правителствтото. Това кара анализаторите да предричат ново увеличение на лихвения процент в страната.

През последното тримесечие на 2009 година е отчетен ръст на сезонно коригирана база от 0,9 на сто. Това е три пъти повече от измереното през предходното тримесечие на годината увеличение от 0,3 на сто.

На годишна база пък последното тримесечие на 2009 година е донесло икономически ръст от 2,7 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-ограничено увеличение от около 2,4 на сто, предава Market Watch.

„Смятаме, че двигателите на растежа са доста устойчиви. Намеренията за инвестиции от страна на частния сектор се завилват, правителството е ангажирано с отделянето на значителни инфраструктурни разходи, а предстоят и избори през следващата година”, посочват анализаторите на Barclays Capital.

През последното тримесечие БВП е бил подпомогнат от увеличение на частните инвестиции с 3,5 на сто, на държавните инвестиции с 10,2 на сто и от 0,7 на сто нарастване на разходите на домакинствата.

Всичко това кара специалистите да очакват ново увеличение на лихвения процент в Австралия. На фона на рекордно ниските лихви в развитите страни, централната банка вече на четири пъти вдигна лихвата и от понеделник тя вече е 4 на сто.

Според анализаторите обаче тенденцията на затягане на монетарната политика ще продължи и през следващите месеци.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:50 | 07.09.22 г.
fallback