fallback

Заедно с икономиката се забави и поскъпването на живота в Европа

Годишната инфлация в 16-те страни, използващи еврото, се забави от 1% през януари до 0,9% през февруари

13:06 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Поскъпването на живота в еврозоната забави темповете на своя ръст, след като високата безработица и влошаването на нагласите на потребителите за икономиката оказаха натиск върху тяхната склонност да пазаруват, предаде Bloomberg.

Индексът на потребителските цени в 16-те страни, които използват еврото като средство за разплащане, отчете ръст от 0,9% на годишна база през февруари, съгласно предварителните данни на Евростат.

За сравнение през януари годишната инфлация в еврозоната бе по-висока в размер на 1%.

Подробните данни за промените в цените на отделните категории стоки и услуги, както и за изменението им по страни, ще бъдат публикувани след две седмици.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната отчете минимален ръст от 0,1% през четвъртото тримесечие на 2009 г. Безработицата там се задържа на най-високото си ниво за последните 11 години от 9,9% през януари, като над 15 млн. души в еврозоната са без работа в началото на годината.

Това оказва натиск върху потреблението, а оттам и върху цените на стоките и услугите в потребителската кошница.

Според Европейската комисия инфлацията в еврозоната ще възлезе на 0,8% през текущото тримесечие, след което ще се повиши до 1,3% на годишна база в рамките на следващите три месеца. По отношение на брутния вътрешен продукт на еврозоната Европейската комисия прогнозира растеж от 0,2% през всяко от първите две тримесечия на тази година.

Курсът на еврото спрямо долара се понижава с 0,6% от началото на днешната валутна сесия и към 12:55 ч. двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3487 долара за едно евро. В четвъртък тази седмица се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка за март, както и обновените й прогнози за растежа на икономиката и инфлацията през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 08.09.22 г.
fallback