fallback

Канадската икономика отскочи през четвъртото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 5% на годишна база благодарение на износа и потребителските разходи

17:39 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическото възстановяване на Канада, която е осмата по големина икономика в света, се е ускорило значително през последното тримесечие на 2009 г. 

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 5% в сравнение със същия период на 2008 г., главно благодарение на силния скок в потребителските разходи и износа, предаде Ройтерс.

Данните се оказаха доста по-добри от очакваното, като отчетеният през тримесечието икономически ръст е най-силният за последните девет години.

Въпреки подобряването на състоянието на икономиката в края на 2009 г., брутният вътрешен продукт на Канада отчита спад от 2,6% в рамките на 2009 г. в сравнение с 2008 г.

Резкият спад на бизнес инвестициите през четвъртото тримесечие на 2009 г. е частично компенсиран от увеличаването на разходите на правителството за стимулиране на икономиката.

Пазарните анализатори очакваха икономически ръст от 4,1 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2009 г., когато канадската икономика се разрасна с 0,9% на годишна база.

В сравнение с третото тримесечие икономиката на Канада се разраства с 1,2 на сто, като за това помага най-много увеличението на износа на автомобили, индустриални стоки и енергийни суровини.

Потребителските разходи на домакинствата се увеличават с 0,9% на тримесечна база за второ поредно тримесечие.

Инвестициите в нови жилищни имоти отчитат първото си увеличение на тримесечна база от началото на ипотечната криза през 2007 г. досега.

Към 17:25 ч. българско време канадският долар поскъпва с 0,2% спрямо щатския си съименник, като двойката USD/CAD се котира при ниво от 1,0497 канадски долара за един щатски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 01.09.22 г.
fallback