fallback

Великобритания с икономически растеж от 0,3% зa четвъртото тримесечие

Корекцията нагоре се дължи на по-добрите данни за добавената стойност в сектора на услугите

13:40 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британската икономика е нараснала с 0,3% през последните три месеца на 2009 г., което се оказа повече от предишната оценка на Британската статистическа служба. Корекцията нагоре се дължи на по-добрите данни за добавената стойност, създадена в сектора на услугите през последното тримесечие.

Първоначалните статистически данни показаха ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,1% спрямо третото тримесечие на 2009 г., предаде BBC.

Добавената стойност на благата, произведени в сектора на услугите, се повишава с 0,5% за периода от октомври до декември. Първоначално бе съобщено за спад от 0,3% на тримесечна база.

Добавената стойност в индустриалния сектор на страната нараства с 0,4%, като с толкова се увеличават и потребителските разходи на домакинствата.

Финансовите анализатори обаче се опасяват, че повишението на ДДС от 15% на 17,5% през януари може да окаже натиск върху потреблението в страната и да забави възстановяването на икономиката.

За разлика от Великобритания, другите две големи европейски икономики – Германия и Франция, излязоха от рецесията още през второто тримесечие на 2009 г.

БВП на Обединеното кралство се свиваше в продължение на 18 месеца, което му донесе спад от общо 6,25%. Това се оказа най-продължителната рецесия в страната, откакто статистиката започва да се води през 1955 г.

Британската лира поевтинява с 1% от началото на днешната валутна сесия и към 13:35 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при нива от 1,5262 долара за една лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:50 | 26.08.22 г.
fallback