fallback

Икономическите очаквания на немските потребители се влошиха за пети месец

Трудната ситуация на пазара на труда влошава потребителското доверие, показа последното проучване на GFK

11:29 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическите нагласи на потребителите в Германия се влошиха за пети пореден месец през февруари, след като потребителското доверие в страната започна да охладнява в края на 2009 г. Очакванията на домакинствата за бъдещите им доходи се влошават, а трудната ситуация на пазара на труда намалява и склонността им да пазаруват.

Това показа последното проучване на потребителските нагласи в Германия, което се прави в началото на всеки месец от изследователския институт GFK. Индексът на потребителското доверие на GFK пада до 3,2 пункта през февруари спрямо ревизираната януарска стойност от 3,3 пункта.

Икономистите очакваха индексът да се понижи до 3,1 пункта спрямо първоначално обявената за януари стойност от 3,2 пункта. Показателят продължава да бъде доста под средната си дългосрочна стойност през последните три години.

Измерителят на потребителските нагласи в Германия стигна най-високата си стойност за последната една година от 4,2 пункта през септември 2009 г., след което започна да се понижава. Проучването на GFK се провежда ежемесечно сред 2 хил. немски домакинства по поръчка на Европейската комисия.

Финансовото доверие е един от най-важните ориентири за потребителските разходи, които са източник на голяма част от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Именно свиването на потребителските разходи, в комбинация с намаляващите капиталови инвестиции на фирмите, са причина за нулевия ръст на немската икономика през последното тримесечие на 2009 г.

По-рано днес окончателните данни на немския статистически офис показаха, че потребителските разходи са намалели с 1%, а капиталовите инвестиции на компаниите са се свили с 0,7% за периода от октомври до декември 2009 г. По този начин те заличават увеличението на износа с 3% и така БВП на страната остава без промяна спрямо предходното тримесечие.

В сравнение с последното тримесечие на 2009 г. немската икономика се е свила с 2,4 на сто, а в рамките на цялата 2009 г. БВП отчита рекорден за последните 60 години спад от 5% на годишна база. По този начин предварителните оценки на немската статистическа служба за БВП през четвъртото тримесечие и за цялата 2009 г. се потвърдиха.

Към 11:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3517 долара, като курсът остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия. На 25 ноември 2009 г. курсът на еврото спрямо долара стигна най-високото си ниво за последната година от 1,5139 долара за евро, след което единната валута поевтиня с 10% заради новините около фискалната криза в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 30.08.22 г.
fallback