fallback

Най-лошото за еврото предстои, някои очакват дори паритет с долара

Според анализатори и пазарни участници еврото ще пада, след като ЕЦБ е принудена да не променя свръхлибералната си политика през тази година

11:02 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото поевтиня силно с 8,5% спрямо долара през последните три месеца, като в края на изминалата седмица курсът на двойката EUR/USD падна до най-ниското си ниво от 15 май 2009 г. от 1,3526 долара за едно евро. Въпреки резкия спад обаче изглежда, че най-трудните моменти за единната валута тепърва предстоят, дори и ако лидерите на Европейския съюз (ЕС) се съгласят да помогнат на Гърция.

Това става ясно от движенията на пазарите за деривативни финансови инструменти, които показват, че поевтиняването на еврото ще продължи, предаде Bloomberg. Краткосрочните лихвени проценти по заемите в евро са на най-ниското си ниво спрямо тези по заемите в долари от септември 2009 г. насам. Разликата между двете лихвени ставки се е стопила цели с 50% през последния месец. Спад на еврото очакват и финансовите анализатори, запитани от агенцията.

Все повече пазарни участници очакват, че основният лихвен процент в еврозоната ще остане на рекордно ниското си ниво от 1% по-дълго от очакваното. Техните залози са базирани на очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва да пожертва силата на единната валута, за да предотврати забавянето на икономическия растеж в задлъжнелите страни от еврозоната.

Според валутните стратези на британската финансова група Barclays инвеститорите са открили знаци за следващия етап на икономическата криза във финансовите затрудения на Гърция, Испания и Португалия. Бюджетните дефицити на тези страни са дали импулс за продажби на еврото, защото строгата фискална политика, която ще се въведе там, вероятно ще потопи икономиките им отново в рецесия.

Всичко това сочи, че възстановяването на европейските икономики от кризата може да се забави, а това ще принуди ЕЦБ да не променя свръхлибералната си парична политика през тази година. Заради тези очаквания настъпи рязка промяна в поведението на двете най-търгувани валути. През последните девет месеца на 2009 г. еврото се представя по-добре спрямо 15-те основни валути в сравнение с долара.

Евровият индекс на Deutsche Bank се е повишил с 1% през този период, докато доларовият индекс е загубил 9%. Но за последните три месеца доларът е поскъпнал с 8,3% спрямо останалите основни валути и се представя по-добре спрямо 11 от тях. В същото време еврото е поевтиняло спрямо всички 15 основни валути, като от началото на тази година се е обезценило с 5% спрямо щатския долар.

Според Barclays средният курс на двойката EUR/USD в края на тази година ще бъде 1,40 долара за евро. От швейцарската банка UBS, която е вторият най-голям участник на валутните пазари на света, смятат, че еврото може да тества психологическото ниво от 1,30 долара за евро. Изненадващото решение на Федералния резерв да ускори затягането на паричната политика също ще допринесе за това.

Най-смела е прогнозата на анализаторите на изследователската компания A. Gary Shilling & Co., според които доларът и еврото може да се изравнят през тази година. Еврото се търгува за повече от 1 долар от 2002 г. насам.

Към 10:40 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3623 долара за евро, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 13.09.22 г.
fallback