fallback

Фабричният сектор в еврозоната продължава да расте

Междувременно активността в сектора на услугите, който доминира в развитите икономики, забави темпото си на ръст

13:19 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фабричният сектор на еврозоната продължи да се разраства, като индексът на бизнес активността в него се повиши до най-високото си ниво за последните две години и половина през февруари. Новите поръчки за производство, които са постъпили в компаниите, са нараснали с най-бързото си темпо за последните три години, пише Ройтерс. Това е обнадеждаваща новина за възстановяването на европейската икономика.

Секторът на услугите, който доминира икономиката на 16-те страни от еврозоната, също продължава да расте, но с по-бавно темпо в сравнение с януари. Това показаха днешните данни на института за пазарни проучвания Markit. Той изчислява индексите на бизнес активността в частния сектор чрез допитване до мениджърите, които отговарят за поръчките и доставките в няколко хиляди компании от еврозоната.

Индексът на бизнес активността във фабричния сектор се повишава от 52,4 пункта през януари до 54,1 пункта през февруари. Аналогичният показател за сектора на услугите се понижава от 52,5 пункта през януари до 52 пункта през февруари. Стойност на индексите на 50 пункт означава, че съответният сектор се разраства, като по-голямата част от анкетираните бизнес мениджъри са оптимистично настроени.

Предварителните данни на Markit се оказаха по-добри от пазарните очаквания по отношение на индекса за активността във фабричния сектор, но донесоха разочарование заради намаляването на индекса за активността в сектора на услугите. Към 13:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3492 щатски долара, като от началото на валутната сесия еврото поевтинява с 0,3% спрямо долара.

Решението на Федералния резерв да вдигне лихвения процент, по който отпуска заеми на банките в САЩ, повиши рязко курса на долара спрямо еврото в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 05.09.22 г.
fallback