fallback

Нови спекулации, че Швейцарската централна банка купува евро срещу франкове

Според валутни анализатори банката е купила няколко стотин милиона евро, за да спре поскъпването на швейцарската валута

19:10 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарският франк заличи изцяло днешната си преднина срещу еврото заради спекулации за поредната намеса на Швейцарската централна банка на валутните пазари. Според валутни анализатори банката е купила няколко стотин милиона евро и е продала франкове, за да спре поскъпването на швейцарската валута, пише Bloomberg. Спекулации за подобна агресивна интервенция имаше и на 12 февруари.

По-рано днес швейцарският франк поскъпваше с 0,2% срещу еврото, но заличи изцяло тази преднина. Към 19:10 ч. българско време курсът на двойката EUR/CHF остава без промяна спрямо вчерашните нива, и едно евро се разменя срещу 1,4658 франка. Предположенията за намеса на Швейцарската централна банка на валутните пазари повишиха още и курса на еврото спрямо долара по-рано днес.

От Швейцарската централна банка са отказали да коментират дали действително са закупили толкова голяма сума  евро срещу франкове. Според валутни анализатори банката се е намесвала поне четири пъти през тази година, като е продавала швейцарски франкове предимно срещу покупката на евро. Намесата на Швейцарската централна банка на валутния пазар обаче може да се окаже изгубена битка.

Причината за това се крие в намаляващото доверие към единната валута заради фискалната криза в Гърция и притесненията на инвеститорите за стабилността на еврозоната. Това може да затрудни опитите на новия председател на Швейцарската централна банка Филип Хилдебранд да укроти поскъпването на местната валута, която е напреднала с 3% срещу еврото за последните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
fallback