fallback

Великобритания с най-много безработни за последните 13 години

Ситуацията може да се влоши още повече, ако възстановяването на икономиката се окаже по-бавно от очакваното

12:59 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата във Великобритания през януари е достигнала най-високото си ниво от 13 години насам, когато предишният премиер на страната Тони Блеър поведе лейбъристите към властта, предаде Bloomberg.

Молбите за помощи при безработица са се увеличили с 23,5 хил. спрямо декември и вече достигат 1,64 млн. Това е най-високото им ниво от април 1997 г., съобщава английската статистическа служба.

През миналата седмица Английската централна банка предупреди, че има риск заетостта да намалее значително, в случай, че възстановяването на икономиката е съпроводено от по-слабо търсене от това, което фирмите очакват.

От друга страна Английската централна банка отбеляза, че слабото увеличение на заплатите е помогнало на много хора да запазят работата си по време на кризата.

Рискът за заетостта произтича от комбинацията между слаб растеж и съкращения в обществения сектор, смята Джон Пилпот, главен икономист в Charted Institute of Personnel and Development.

След обявяването на данните паундът загуби 0,1% до ниво от 1,5753 долара, а доходността на двугодишните британски държавни ценни книжа се повиши с 1 базисен пункт до 1,157%.

Безработицата във Великобритания е била 7,8% през последното тримесечие на 2009 г., съгласно методологията на Международната организация на труда. За сравнение, нейното ниво е било 10% в еврозоната, 9,7% в САЩ и 5,1% в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 30.08.22 г.
fallback