fallback

ЕЦБ няма да променя лихвите засега

Европейската централна банка не вижда непосредствена заплаха от инфлация

12:13 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) засега няма да променя лихвите, тъй като не вижда непосредствена заплаха от инфлация. Това е заявил Ги Куаден, член на управителния съвет на ЕЦБ.

„За момента не виждаме никакви рискове и няма да предприемаме промяна на лихвените равнища“, е казал Куаден по време на пресконференция днес, предаде Dow Jones Newswires.

От миналия май основната лихва на ЕЦБ е в размер на 1% след поредица от понижения. След като финансовата криза се разрази, централната банка също така вля безпрецедентно количество ликвидност в банковия сектор на еврозоната, за да стимулира кредитирането.

Според Ги Куаден, който е и управител на Белгийската централна банка, възстановяването от световната икономическа криза е крехко и още известно време ще бъде съпътствано от висока безработица. Ще са необходими няколко години, за да се достигне нивото отпреди 2008 г., твърди той.

Банкерът отбеляза, че глобалната икономика се е свила с 0,8% през миналата година, и че спадът е щял да бъде още по-голям, ако не е бил компенсиран отчасти от устойчивото развитие на Индия и Китай. За по-малкия спад е спомогнала и засилената икономическа активност през втората половина на 2009 г.

Добрата новина според Куаден е, че инфлацията е изчезнала, като в същото време е била предотвратена дефлация.

Той смята, че кризата е подчертала нуждата от спешна и радикална реформа на финансовия сектор, и че регулаторните органи и правителствата не трябва да изпускат създалата се нагласа за реформи.

Те трябва да се извършат бързо, за да се избегне риска от следваща криза, и трябва да са съгласувани в международен план, за да бъдат новите правила еднакви за всички, допълни Куаден.

От началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява с 0,2% спрямо долара, като към 12:10 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3743 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 23.08.22 г.
fallback