fallback

Залозите против еврото стигнаха рекордно високи нива

Очакванията за еврото остават негативни, въпреки че еврозоната изрази своята подкрепа за Гърция

11:55 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Спекулантите са продължили да увеличават своите залози против еврото и те са стигнали нови рекордно високи нива. Данните на борсата в Чикаго за търговия с фючърси (Chicago Mercantile Exchange) показаха, че в рамките на седемте дни до 9 февруари инвеститорите са увеличили значително своите къси позиции в евро до 63 хил. контракта спрямо 47 хил. за предишната седмица.

Това е най-високата бройка в исторически план, което показва, че очакванията за еврото са негативни, въпреки че еврозоната изрази своята подкрепа за Гърция, пише Financial Times. Предишният рекорд на залозите против еврото бе поставен през септември 2008 г., когато фалитът на щатската инвестиционна банка Lehman Brothers предизвика паника на финансовите пазари.

Тогава се стигна до масово отстъпление на инвеститорите по целия свят от по-рискови финансови активи и те потърсиха щатския долар и японската йена като убежище в периоди на икономическа и финансова несигурност. В резултат на това късите позиции срещу еврото се увеличиха значително и през септември 2008 г. достигнаха невиждани преди това стойности.

Извадката на борсата в Чикаго за търговия с фючърси е към 9 февруари, когато пазарните участници по целия свят очакваха решението на финансовите министри от еврозоната за това дали ще подкрепят Гърция. Страната се опитва да се справи със своя голям бюджетен дефицит, който в момента е четири пъти по-голям от изискванията за членство в еврозоната.

Според анализатори през последните шест месеца данните на борсата в Чикаго за търговия с фючърси са били много показателни за измененията в курса на еврото. В рамките на трите седмици до 9 февруари късите позиции срещу еврото са се увеличили от 41 хил. до 63 хил. контракта. На 12 февруари курсът EUR/USD падна до най-ниското ниво от май 2009 г. от 1,3529.

От началото на тази година еврото е поевтиняло с повече от 5% спрямо щатската валута. Към 11:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3756 долара.

Още по темата за фискалната криза в Гърция:

Goldman продала гръцки ДЦК за $15 млрд., колко от емисиите са проблемни?

Wall Street е помогнал на Гърция да замаскира дефицита и да приеме еврото?

Еврозоната даде 30 дни на Гърция, за да си оправи проблемите

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 12.09.22 г.
fallback