fallback

Покупките на американски ценни книжа от чужденци забавят своя ръст

Доларът заличи част загубата си срещу еврото след данните за нетните капиталови потоци

17:04 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на дългосрочните американски ценни книжа, закупени от чужди инвеститори през декември, превишава с 63,3 млрд. долара тази на международните дългосрочни ценни книжа, закупени от щатски инвеститори през същия месец. За сравнение нетната стойност на дългосрочните капиталови потоци бе положителна през ноември, но в двойно по-голям размер от 126,4 млрд. долара.

Входящият капиталов поток се оказа по-голям от очакваното, което помогна на долара да намали наполовина своята загуба от 0,6% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Когато данните показват наличие на входящ капиталовия поток, курсът на местната валута расте, защото, за да закупят местни финансови активи, чуждите инвеститори първо трябва да купят долари.

Ако се вземат и данните за покупката на краткосрочни акции, облигации и държавни ценни книжа, тогава размерът на нетния капиталов поток възлиза на 60,9 млрд. долара през декември в сравнение с 30,7 млрд. долара за ноември. Това показва, че стойността на входящия капиталов поток в САЩ като цяло се е увеличила през декември, ако се вземат под внимание и краткосрочните книжа.

Правителствените данни показаха, че най-големият кредитор на САЩ - Китай, е намалил покупките си на американски ценни книжа през декември, като капиталовият поток от Китай към САЩ е отрицателен за декември и възлиза на повече от 34 млрд. долара. През декември най-значително намалява търсенето на американски държавни книжа от международните инвеститори, пише MarketWatch.

Малко по-рано стана ясно, че фабричният сектор в района на регионалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк, е продължил да се разраства през февруари. Индексът на бизнес активността в района възлиза на 24,9 пункта, което надмина пазарните очаквания за повишение от 15,9 пункта през януари до 17,9 пункта през декември. Стойност над нула е знак за подобряване на бизнес средата.

Към 17:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3654 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 31.08.22 г.
fallback