fallback

Намесата на Швейцарската централна банка на валутния пазар е изгубена битка

Според валутни анализатори швейцарската валута ще поскъпне срещу еврото през тази година

10:28 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Мнозинството от участниците на валутните пазари залагат, че отслабването на еврото ще провали целта на Швейцарската централна банка да спре бързото поскъпване на местната валута. Швейцарският франк е поскъпнал с близо 6% срещу еврото през последните шест месеца, което е най-бързото му рали за последната една година, предаде Bloomberg.

Новият председател на Швейцарската централна банка Филип Хилдебранд се опитва да укроти местната валута, която започна да поскъпва с още по-бързи темпове срещу еврото заради кризата с бюджетния дефицит на Гърция, Португалия и Испания. Това засили търсенето на франкове, щатски долари и йени като убежище в периоди на несигурност.

Засилването на швейцарския франк увеличава вероятността основният лихвен процент в страната да остане на рекордно ниските, близки до нулата, нива за по-дълъг период. Поскъпването на франка може да доведе и до спад в износа, защото оскъпява стоките на местните производители. Износът е гръбнак на швейцарската икономика, като през 2009 г. има 50% дял в нея.

Очакванията, че швейцарският франк ще поскъпне през тази година, намериха ясно отражение в годишните прогнози на валутните анализатори, които са се повишили с най-бързото си темпо от 2006 г. По-голямата част от тях са на мнение, че курсът спрямо еврото ще се повиши до края на 2010 г. Към 10:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4665 франка.

От началото на годината, когато Филип Хилдебранд встъпи в длъжност, франкът е поскъпнал с 1,2%.

Швейцарската централна банка е известна със своите валутни интервенции, чрез които влияе на курса на франка спрямо останалите основни валути. Според валутните стратези на швейцарската банка UBS обаче централната банка на страната няма достатъчно средства, с които да спре поскъпването на франка, и намесата й на валутните пазари е „изгубена битка“.

Според UBS швейцарският франк ще поскъпне до 1,46 франка за евро до края на 2010 г. Швейцарската централна банка започна да продава франкове на валутните пазари през март 2009 г., за да спре поскъпването на местната валута. Според UBS, която е вторият по големина участник на тези пазари, подобни интервенции е имало и през юни, септември и ноември 2009 г.

Подобни намеси е имало на няколко пъти и през тази година, като валутните анализатори подозират, че някои от сделките са сключени умишлено в необичайни часове, за да се засили ефекта от продажбата на франкове.

На 12 февруари швейцарският франк потъна до най-ниския си курс спрямо еврото от март 2009 г. насам. Пазарни участници обясниха това с рядко агресивна интервенция от страна на Швейцарската централна банка, чиято цел е била да се понижи курса на швейцарската валута.

Според Швейцарската централна банка брутният вътрешен продукт на страната ще се увеличи с не повече от 1% през тази година, което ще е най-слабият ръст от 2002 г. насам. По този начин Швейцария може да се възстанови от кризата по-бавно от Германия, САЩ, Япония и еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
fallback